Mi a komfortzóna?

Egy kisebb baráti társaságban mesélte az egyik srác, hogy annyiszór hallotta az életében, hogy ki kell lépi a komfortzónából, hogy engedett a noszogatásnak és végül munkahelyet váltott.

Komfort zónában

Kb. 3 hónap után azt érezte, hogy nem tud mit kezdeni azzal a helyettel, amibe kerül és mivel szörnyen rosszul érezte magát, így felmondott és visszakéretőzött a régi munkahelyére. Ott előttünk fogadkozott, hogy ő soha többet nem fog kilépni, mert elég nagy tanulság volt számára a kitérő. Mi volt számára a tanulság? Ami a komfortzónán kívül van, az ROSSZ!

Kilépni a komfortzónából

Kilépni a komfortzónából valakinek igazi kihívást jelent, van, aki a lehetőségeket látja meg, amikor is új dolgokat próbálunk ki, amelyek kívül esnek a hétköznapi rutinunkon és szokásainkon.

Mi valójában a komfortzóna?

A komfortzóna egy olyan mentális állapot, ahol biztonságban és kényelmesen érezzük magunkat, mivel minden ismerős és kiszámítható. 

Mi jellemzi a komfortzónát?

  • Ebben az állapotban ritkán találkozunk stresszel vagy kihívásokkal, így az élet nyugodt és kockázatmentes.
  • A komfortzónában maradás megakadályozza a személyes és szakmai fejlődést, mivel nem igényel új készségek elsajátítását vagy a meglévők fejlesztését.
  • Bár biztonságot nyújt, hosszú távon monotonná válhat, és korlátozhatja az új tapasztalatok és lehetőségek felfedezését.
  • ahhoz, hogy fejlődjünk, növeljük az önbizalmunkat és gazdagabb, teljesebb életet éljünk szükséges kilépni a komfortzónából. 

Persze a változás mindig azt jelenti, hogy egy ismeretlen területre kell kilépni, amiben még nincs jártasságunk, így az ismeretlentől inkább félünk, mint kíváncsian felfedeznénk. Pedig az újdonság, mindig is olyan dolog, amire vágyunk, ami kíváncsisággal tölt el – gondolj csak egy új ruhára vagy egy új kütyüre, amire vágysz.

Mégis miért okoz gyakran nehézséget a komfort zónából való kilépés, amikor annyira kívánatos dolgokat találunk a megszokott rutnon kívül?