Pánik zóna – ha túl messzire lépsz ki a komfortzónádból

Egy kisebb baráti társaságban mesélte az egyik srác, hogy annyiszór hallotta az életében, hogy ki kell lépi a komfortzónából, hogy engedett a noszogatásnak és végül munkahelyet váltott.

Komfort zónában

Kb. 3 hónap után azt érezte, hogy nem tud mit kezdeni azzal a helyettel, amibe kerül és mivel szörnyen rosszul érezte magát, így felmondott és visszakéretőzött a régi munkahelyére. Ott előttünk fogadkozott, hogy ő soha többet nem fog kilépni, mert elég nagy tanulság volt számára a kitérő. Mi volt számára a tanulság? Ami a komfortzónán kívül van, az ROSSZ!

Kilépni a komfortzónából

Kilépni a komfortzónából valakinek igazi kihívást jelent, van, aki a lehetőségeket látja meg, amikor is új dolgokat próbálunk ki, amelyek kívül esnek a hétköznapi rutinunkon és szokásainkon.

A komfortzóna egy olyan mentális állapot, ahol biztonságban és kényelmesen érezzük magunkat, mivel minden ismerős és kiszámítható. Itt ritkán szembesülünk stresszel vagy kihívásokkal, így az életünk meglehetősen nyugodt és kockázatmentes. Természetesen ez a megszokott állapot elég gyakran és gyorsan kiszűrkül és ilyenkor érezzük azt, hogy valamit meg kellene változtatni.

Persze a változás mindig azt jelenti, hogy egy ismeretlen területre kell kilépni, amiben még nincs jártasságunk, így az ismeretlentől inkább félünk, mint kíváncsian felfedeznénk. Pedig az újdonság, mindig is olyan dolog, amire vágyunk, ami kíváncsisággal tölt el – gondolj csak egy új ruhára vagy egy új kütyüre, amire vágysz.

Mégis miért okoz gyakran nehézséget a komfort zónából való kilépés, amikor annyira kívánatos dolgokat találunk a megszokott rutnon kívül?