Miért nem működnek a pozitív gondolatok és mi működik helyette?! #008

Annyiszor tapasztaltam, hogy a gondolataink meghatározták a sorsunkat, döntéseinket és tetteinket.

Mivel gyakran azt hisszük, hogy a „racionlális gondolkodás” az egyetlen módja annak, hogy hogyan viszonyuljunk dolgokhoz, így nagyon sokszor könnyen meggyőzzük magunkat arról, hogy valamit miért kerüljünk el vagy éppen most miért ne tegyük meg.

Sokszor bele kezdtem egy fontos dologba, viszont nagyon gyorsan csökkent a lelkesedésem, mert arra gondoltam, hogy:

  • ez nekem nem sikerülhet
  • mit fog szólni ő meg ő
  • én erre nem vagyok képes
  • még tanulnom kell dolgokat, na majd akkor, ha eleget tudok, akkor elkezdhetem.

Sajnos ennek a listának soha nincs vége – s szerintem eleje se – így egy folyamatos mókuskerékbe rohangálva nem jutottam egyről a kettőre.

Emlékszem, amikor elmondtam pár ismerősnek a bajaimat, félelmeimet, akkor 1000 és 1 jó tanácsot kaptam, hogy „Te ezt meg tudod csinálni!, Csak akarni kell! vagy Minden kis apró lépés után jutalmazd meg magad és minden rendbe fog jönni!”

De a „pozitív gondolkodás” recpetjeivel nem haladtam igazán. Egyáltalán nem. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell pozitívan gondolkozni, hanem azt tapasztaltam, hogy nálam nem hozták meg az áttörést.)

Keresni kezdtem, hogy hol lehet az elakadás az életemben és így találtam meg, hogy a gondolkodási mintám a felelős azért, hogy miért szabotálom önmagamat! Félelmetes volt látni, hogy a hiedelmeim mennyire gátoltak abban és hogyan rúgtam ki a saját lábam alol a széket, hogy ne érjem el, amit akartam.

Két minta, amit mindenképpen felül kell írnod

  1. a dolgok semlegesek. A jó vagy rossz „címkét” mi magunk adjuk hozzá
  2. a gondolataink valójában nem az igazságot tükrözik, hanem olyan történeteket találunk ki, ami támogat minket. Képzeld el, hogy egy olyan gondolatot kellene elfogadnod, ami nem támogat, hanem megmutatja, hogy hol szabotálod magadat. Hát az agyunk köszöni szépen, a valóságból ebből nem kér!

Mit tegyél abban az esetben, amikor érzed, hogy nem támogatod magadat?

Első dolog, hogy vedd észre, hogy milyen hiedelmed, tévhited van a fejedben azzal a dologgal kapcsolatban.
Ez egy nagyon erős fegyver, abban a folyamatban, hogy változni tudj. De ezt a fegyvert el kell tudnod sütni is!

Írd felül ezt a hiedelmet. Alapjában véve semmit nem ér, hogyha már ismered, hogy van egy nem támogató gondolatod, tudnod kell kezelni, irányítani is. Tehát ha megvan a hiedelem, akkor írd felül egy támogató gondolattal.

Nézzünk rá példákat:

  1. Az élet azonnali élvezete: Sok ember hiszi, hogy az élet célja az azonnali boldogság és öröm, és minden pillanatot ki kell használni, hogy élvezze az élményeket, függetlenül attól, hogy azok hosszú távon pozitív hatással vannak-e rájuk vagy sem.
    Fontos megérteni, hogy az életben szinte semmi sem azonnal történik. Ha bármit szeretnél elérni (diplomától kezdve jó külalakig), mindig folyamatosan kell dolgozni azon, hogy megvalósítsd azt, amit szeretnél.
  2. A pénz boldoggá tesz: Sokan hiszik, hogy a pénz boldogságot hoz, és minden problémát megoldhat. Az anyagi javak megszerzése és megtartása az életük elsődleges céljává válik.
    Hiszem, hogy az anyagi javak elengedhetetlenül fontosak, de csak eszköz és nem cél. Az a képesség, hogy bármikor pénzt tudj teremteni sokkal fontosabb, mint maga a pénz, nem is beszélve a lehetőségekről, amik elérhetők általa. Tehát soha ne keverd össze az utat a céllal.
  3. Mit szólnak hozzá az valamilyen különleges dolgot teszek: Sok ember hiszi, hogy mások véleménye fontosabb, mint az, amit maguk szeretnének csinálni. Azonban ez a hiedelem szinte mindig ahhoz vezet, hogy gátolják a saját kreativitásukat.
    Vedd észre, hogy olyan emberek véleménye nem számít, akik nem ismernek téged igazán, vagy akiknek semmi közük az életedhez. Ha végre a saját belső vágyaid alapján éled az életed, akkor olyan emberekkel fogsz megismerkedni, akik ehhez az „új” emberhez akarnak és tudnak kapcsolódni.

ÖRÖK SZABÁLY: Ha valami nem működik az életedben úgy, ahogy most éled, akkor biztos egy új gondolkodási mintát kell kialakítanod, hogy megváltoztasd.

Vidd magaddal