Kommunikáció: Látod amit mondok?!

Múlt héten a belvárosban autóztam. Az egyik buszmegállóban egy apukát és tinédzser lányát láttam beszélgetni. Ebben túl nagy furcsaság nincs, viszont ahogy tették, az már nem volt hétköznapi, ugyanis siketek voltak!

Ahogy jelbeszéddel közölték egymásnak a mondandójukat, rájöttem, ők sokkal jobban megértik a másikat, mint egy átlagember.

Látod, amit mondok?

Kommunikáció – csak egy elcsépelt közhely?

Első gyerekem születése után egy könyv alapműnek számított gyermekünk gondozásához. Nagyon tetszett a szemlélete, a gyakorlati példái. Egy internetes fórumon kerestem hozzám hasonlóan gondolkodó szülőket. Pechemre pont olyan fórumra sikerült írnom, ahol a könyv alapvető közutálatnak örvendett. Kaptam hideget-meleget.

Semmi gond, nem adtam fel, gondoltam elmondom,  én miért szeretem. Pár nap után rájöttem, a kedves fórumozók sem azt nem értik, amit én gondoltam a módszerről, sem azt, amit az író írt. Ez sokkolt!

Akkor döbbentem rá, hogy az olvasók, az emberek többsége – tisztelet a kivételnek – nem arra kíváncsi, hogy az író miért írta azt, amit írt, hanem saját nézeteinek igazolását keresi a szakkönyvekben. Ha egyezik azzal, amit gondolnak, akkor jó az iromány, ha nem, akkor mehet a lecsóba.

Ez lenne a  kommunikáció? Eldöntöm, hogy mi jó és mi nem?

Amikor elképzelhetetlen a kommunikáció

S itt kanyarodok vissza újra a siketnéma jelbeszédre. Ott elképzelhetetlen, hogy NEM figyelsz a másikra, mert akkor egyszerűen nem tudod, mit mondd, sőt még azt sem, hogy egyáltalán hozzád szól a másik.

Jól bemutatja ezt a Vaklárma című film egyik jelenete:

Ha szeretnél mély kapcsolatot kialakítani a társaddal, barátoddal vagy családoddal, mindig figyelj rá beszélgetés közben. Nézd a szemét, figyeld a testbeszédét! Próbáld megérteni, hogy mit akar közölni, milyen tapasztalatok alapján beszél arról, amit mesél!
Tartsd szemelőtt, hogy neked elsősorban nem az a feladatod, hogy eldöntsd, amit mond jó-e vagy sem, hanem az, hogy megértsd AZT, amit mondani akar!

Ha úgy érzed, nem biztos, hogy jól értetted, bátran kérdezz vissza: “Ha jól értem, akkor így és így gondolod?!”

Hidd el, ha így FIGYELSZ a társadra, akkor sokkal mélyebb és kielégítőbb kapcsolataid lesznek!

Vidd magaddal