Miért nincs egy vállalkozónak ideje? Mert nem gondolkodik rendszerben!

S miért van az, hogy nem is akar többet?

Egy kisvállalkozásban egy speciális feladat ellátására kértek fel. Amikor elmentem a telephelyre egyből látszott, hogy: 1. igen ingergazdag környezetben dolgoznak, 2. a napi cégvezetési feladatok simán összecsúsznak a családi és egyéb teendőkkel.
Átbeszélve, hogy pontosan mi lenne a feladatom, kiderült, hatalmas időhiánnyal küzdenek. A sok áru és a sok teendő teljesen megfosztotta őket a szabadidejüktől.

Úgy gondolták, találniuk kell egy megbízható embert, aki bizonyos feladatokat majd levesz a vállukról.

A megbeszélés után röviden felvázoltam egy rendszert, amiben olyan megoldási lehetőség rejlik, hogy a cégtulajdonosnak nem kell heti 4-6 napot távol lenni a családtól, nem kell mindent a fejében tartania,  a feleségének nem kell a lakás nappalijában intéznie a könyvelési feladatokat, illetve a kisgyermekük sem csak fél 10 körül láthatja a szüleit.

Ezt el is mondtam a cégvezetőnek.

A rendszer a lelke mindennek

Szerintem a megoldás a problémátokra nem az lenne, hogy új embert vesztek fel, hanem ha kialakítotok egy olyan rendszert, ahol minden adat pontosan elérhető – bármikor és bárhonnan.

Ebben a rendszerben nagyon sok dolgot lehet automatizálni, ami egy csomó terhet levenne a vállatokról és akkor már nincs is szükség új munkaerőre.

“Nekünk jó a ló is!”

A cég válasza:

Az én meglátásom szerint mi kis cég vagyunk, semmi szükség ilyen bonyolult rendszerre.  Továbbá a piac máshogy működik, ezt meg kell értened.
A készpénz a legjobb, amit azonnal fizetnek. Elég nagy probléma, hogy némely bizományos elkölti a pénzünket és amikor meg fizetni kellene, nincs pénze.

A számlázással kapcsolatban: mivel autós áruterítés van, kézzel készülnek a számlák. E rendszerben nem keverhető a kézi és gépi számlázás tudomásom szerint, mert abból csak káosz lesz.

A kérdés az, hogy szeretnél-e nekünk dolgozni vagy sem. Mert ez most a legnagyobb problémánk.

A levélből pontosan kiderült számomra, amire gondoltam is, hogy szerintük a legnagyobb probléma a vállalkozásban egy új ember hiánya.

Pedig nem az!

A legnagyobb problémájuk az, hogy szerelemvállalkozók és érzésből darálják 7/24-ben a vállalkozásukat. Ha csúnyán fejezem ki magam, akkor saját vállalkozásuk rabszolgájává váltak.

Nem az a kérdés, hogy a mostani káoszt hogy lehet csökkenteni, hanem hogy hogyan lesz egy olyan vállalkozásuk, amiben nem nekik kell mindent elvégezni, s lesz elég szabad idejük, hogy élvezzék a munkájuk gyümölcsét.

Ehhez viszont egy dolgot lehet tenni, változtatni kell! Fejben. Mégpedig saját fejben!

Henry Ford, amerikai üzletember, az autóipar egyik úttörője mondta nagyon találóan: “Ha megkérdeztem volna a vásárlókat, mit akarnak, azt mondták volna, hogy még gyorsabb lovat.”

Én nagyon szurkolok, hogy az említett kisvállalkozó felismerje, van jobb mód arra, hogy a vállalkozásukat sikerre vezesse és az ehhez szükséges lépéseket remélem, meg is meri lépni!

Hasonló cipőben vagy? Segítségre van szükséged a cégeddel kapcsolatban? Vedd fel velem a kapcsolatot és külső szemmel segítek megtalálni a megfelelő megoldást!

Ne feledd, rendszer-etet a lelke mindennek!

Vidd magaddal