Tekerem-tekerem

A fiam pár hete kapott egy Rubik kígyót. Az első tapasztalatok, mindig meghatározók az ember életében. Szegény kígyó, volt hogy elrepült,  mert gyermekem úgy gondolta, hogy “Ez a sz@r, nem jó!”, vagyis úgy nem működött, ahogy gyermekem akarta.

Kölcsönkaptunk egy Rubik-kockát is.

Rubik kocka kirakása
Összekeverni mindig egyszerűbb

Gyerekkoromban nagyon leleményesen én megoldottam a kirakás problémáját: egy csavarhúzó segítségével kifeszegettem a kis kockákat és megfelelő sorrendben visszapatintottam. Lehet, hogy nem a legjobb, de annál kreatívabb módszer volt.

Egyik nap észrevettem, hogy a feleségem a gyerekkel azon versenyez, ki rakja ki előbb. Éreztem a kihívás lehetőségét és úgy gondoltam, hogy szívesen beneveznék a családi versenybe (természetesen csavarhúzó nélkül).

Az interneten keresetem egy video bemutatót – mivel még mindig nem tudtam kirakni a kocka egyik oldalát sem -, hogy hogyan kell megbírkózni a színes lapok  rendetlenségével.
Alig tudtam követni, hogy mit hova kell csavarni. Egy biztos pont volt, a egy oldal tetején egy színből egy plusznak kell kijönnie.

Jó, eddig már simán megy, de vannak olyan szerencsétlen “együttállások”, amik miatt sehogyan sem tudtam megoldani, hogy minden szín a helyére kerüljön.

A gyerek persze jött és mutatta.

A gond az volt, hogy követni sem tudtam, olyan gyors volt, nemhogy megérteni, hogyan kell csinálni.

Nem akartam leégni, így magam elé vettem a kockát, csavartam és csavartam. Közben rájöttem egy módszerre, hogyan lehet felhozni egy-egy színt (nagyon belelkesültem!), ám mindig maradt egy-egy kocka, amivel nem bírtam. Mostanáig.

Merj változtatni, MERJ VÁLTOZNI!

Létezik egy szuper titkos trükk , amivel ha előre csavarva nem lehet felhozni a megfelelő színű kockát, akkor hátrafelé csavarva igen! S MŰKÖDIK!

Rájöttem, hogy az életben is vannak olyan begyakorlott rutin feladataink, megoldási ötleteink, amik lehet, hogy nem működnek, de mégis csináljuk. Mindig ugyan az az eredménye – nem sikerül – de mégis újra és újra megpróbáljuk, hátha 42x-re sikerülni fog.

Persze nem, de akkor legalább el lehet hajítani a kockát. Nagy tapasztalat, hogy ha valami nem működik az életben, akkor ne erőltesd, hanem csináld másként!

Másként menni fog?

Elsőre nem biztos, de sokkal nagyobb esély van rá, mintha a nem működő régit teszed.

Próbáld ki, neked is menni fog!

Vidd magaddal